Forenzična balistika

GSR metoda i kritika "Parafinske rukavice"

GSR analiza pomoću Skenirajućeg elektronskog mikroskopa s energodisperzivnim detektorom X-zraka (SEM/EDX) je moderna metoda dokazivanja tragova pucanja, te je danas standardna metoda u EU i propisana je od Europske Mreže Forenzičnih Instituta (ENFSI).

Unatoč tome, tzv. "Parafinska rukavica" (varijacija metode poznata još pod nazivom "Silikonski odljevak"), se početkom 2005. godine u Hrvatskoj još uvijek koristi kao standardna metoda dokazivanja tragova pucanja.

Iako je zastarjela "Parafinska rukavica" kao metoda odbačena od strane učesnika PRVOG I.C.P.O.- INTERPOLOVOG SEMINARA O ZNANSTVENIM ASPEKTIMA POLICIJSKOG RADA u Parizu još davne 1963. godine, a sve naknadne provjere "Parafinske rukavice" su bile porazne po tu metodu, početkom 2005. godine u Hrvatskoj je tzv. "Parafinska rukavica" (varijacija metode poznata još pod nazivom "Silikonski odljevak") još uvijek u standardnoj upotrebi.

Učesnici navedenog Interpolovog seminara iz 1963. godine su u pogledu vrijednosti Gonzalesovog testa naveli slijedeće:

„Učesnici seminara smatraju da tradicionalni parafinski test nema dokazne vrijednosti, ni kao dokaz za Sudove, niti kao pouzdana indikacija za policijske službenike. Učesnici seminara smatraju da se ovaj test više nebi trebao upotrebljavati. ...“ 

(Citat iz:   International Criminal Police Review, January 1964, No 174)

Posljedica navedene prakse je da se početkom 21. Stoljeća u Hrvatskoj još uvijek izriču presude, koje se jednim dijelom temelje na dokazima izvedenih metodom koje je odbačena od najeminentnijih stručnjaka još sredinom prošlog Stoljeća. Ovakva porazna činjenice je ponukala autora ovih redaka na javno djelovanje u smislu promjene postojeće nedopustive prakse.

Ukoliko želite doznati više u GSR analizi pomoću SEM/EDX i kritici "Parafinske rukavice", pročitajte autorov članak o navedenoj tematici.    (članak)

 

natrag

home