Forenzična balistika

GSR analiza

  1. Određivanje tragova pucanja (GSR) na odjeći mjerenjem koncentracije tri kemijska elementa karakteristična za pucanje iz vatrenog oružja (olova - Pb, antimona - Sb i barija Ba) upotrebom visokoosjetljivog instrumentarija kao što je besplamena atomska apsorpciona spektrometrija (BAAS) ili induktivno vezana plazma (ICP).
  2.  
  3. Određivanje ulazne i izlazne rupe od zrna na odjeći pouzdano se vrši mjerenjem koncentracije tri kemijska elementa karakteristična za pucanje iz vatrenog oružja (Pb,Sb i Ba) u okolini meh. oštećenja na odjeći, te na kontrolnom (blank) uzorku tkanine.

         Određivanje izravnog pogotka i pogotka nakon odbijanja zrna se takodjer vrši mjerenjem koncentracije tri kemijska elementa karakteristična za pucanje iz vatrenog oružja (Pb,Sb i Ba).

 

Forenzični 3D je kombinacija kompjutorske 3D tehnologije i GSR analize tragova pucanja na odjeći. U slijedećem primjeru je prikazana kompjutorska 3D rekonstrukcija hica koji je prostrijelio podlakticu lijeve ruke, te u nastavku ustrijelio ošt. u vrat

 (primjer 3,5 MB).

 

natrag

home